De zin en onzin van Graszaadhooi / Nieuws

Onlangs vertelde Robin van Hay to You in het Ezelmagazine over ruwvoer: waar je op kunt letten en de verschillende varianten. Graszaadhooi kwam ook aan bod, een product dat regelmatig onderwerp van discussie is. Daarom we willen daar graag dieper op ingaan.

Wat is graszaadhooi?

We noemen graszaadhooi ook wel dorshooi. Het is een restproduct van graszaad productie. Deze weide wordt dan niet met een heel mengsel ingezaaid, maar met 1 grassoort in het bijzonder. Het doel is om dat gras in het zaad te laten schieten en dat er uit te ‘dorsen’ ter vermeerdering van dat betreffende zaad. Vandaar de naam dorshooi. Het restant, de stengels, kunnen dan op het veld blijven liggen tot ze droog zijn, waarna ze in balen geperst worden.

Kenmerken van graszaadhooi

Dit hooi heeft een paar heel kenmerkende eigenschappen, het is altijd maar één grassoort, het bevat bijna nooit een groene kleur en het wordt altijd pas laat in het seizoen geperst. De teler kan het graszaad dorsen als het helemaal rijp is. Dan is alle energie uit het gras en de groene kleur niet meer aanwezig. Ook hier kun je een vergelijking maken met de weide van een grazer in het wild; vanaf juli zijn de stengels waar het dier nog de hele winter mee moet doen geheel uitgeschoten en is het zaad uit de stengel gevallen!

Voor- en nadelen van graszaadhooi

Dit hooi is niet heel smakelijk en is vaak armer dan weidehooi. We bevelen dit alleen aan bij dieren met overgewicht. Zij kunnen van dit hooi onbeperkt eten. Ten eerste zullen ze er minder van eten en ten tweede zitten er minder voedingswaarden in. Nadeel is dat door gebrek aan diversiteit je heel eenvoudig gaat voeren. We adviseren ook altijd om met enige regelmaat te wisselen van partijen of te mengen met weidehooi, zodat je toch wat diversiteit aanbrengt. Een voordeel van graszaadhooi is dat het goedkoper is. Een welkome bijkomstigheid als je budget niet zo groot is.

Waar moet ik op letten bij het kopen van graszaadhooi?

Let goed op dat je weet van welke soort het is. Je hebt namelijk graszaadhooi van tientallen soorten en duizenden ondersoorten. Elk soort heeft zo zijn eigen palet aan eigenschappen: smaak, structuur, kleur, voedingsstoffen etc. Veldbeemd is bijvoorbeeld vaak net wat minder arm, smakelijker fijner en wat groener. Engelsraai is daarentegen weer grover en soberder. Bekijk altijd de verschillende partijen. In onze shop staan de kenmerken van de partijen graszaadhooi altijd zo goed mogelijk beschreven. En heb je vragen, neem dan contact met ons op!

Koop graszaadhooi enkel bij partijen die verstand van zaken hebben en je een goed advies kunnen geven over welke soort bij jouw dier past. Wij adviseren te starten met een proefbaal of monster om te kijken of je dier het lust.

graszaadhooi ideaal ruwvoer voor paarden en ezels

In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.

  • Vanaf 200 tokens wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.
  • Vanaf 500 tokens krijg je 5% korting.
  • Vanaf 1000 tokens krijg je 10% korting.

Hoe kom ik aan tokens?

Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.

Waarom werken wij met een tokens?

Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:

  • een eerlijke prijs voor de klant;
  • een zo laag mogelijke ecologische footprint voor onze wereld.


Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!

Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!

Een betere wereld

Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!