Je paard hooi voeren of laten grazen in de wei? / Nieuws

Het is een veel gestelde vraag: Is het beter om een paard in de wei te laten grazen of is het beter om een paard hooi te voeren? Het antwoord is complexer dan de vraag. Een paard is van nature een grazer dus een grazend paard is heel natuurlijk. Maar niet elke wei is geschikt voor een grazend paard.

Veel weides zijn fastfood voor paarden

Paarden grazen in elke wei. Maar niet elke wei is hetzelfde, overal groeien weer andere grassoorten. De meeste van onze weides zijn geen goede afspiegeling van de weides waar een paard in de natuur graast? En daar ligt het probleem.

Onze gronden zijn meestal veel rijker dan natuurweides. Ze bevatten veel meer snel groeiende grassoorten en veel minder diversiteit. Kortom onze weides zijn een beetje te vergelijken met fast food.

Een gezonde wei voor paarden creëren.

De kans is groot dat de wei waarin jouw paard graast niet helemaal geschikt is en meer lijkt op fastfood. Maar niet getreurd, je kunt ook jouw weide omschakelen naar een gezonde wei met meer schrale grassen en planten. Grond met een goede diversiteit. Dit kun je creëren met de juiste bemesting en door te zaaien! Vind je dit lastig en wil je hier hulp bij? Kijk dan eens op de pagina van Horse & Habitat, hier staat goede tips om jouw weide in top conditie te krijgen. Ook kun je daar terecht voor advies.

Een gezonde wei en extra hooi is een goede combinatie

Een goede paardenweide is vaak een schralere weide met minder snel groeiende grassen en planten. Hierdoor heb je vaak grote hoeveelheden weide nodig om een paard voldoende in onderhoud te voorzien. Dus het antwoord op de vraag of je paarden hooi moet voeren of moet laten grazen in de wei is ‘een combinatie van deze twee’. Probeer je weide in goede conditie te houden door het soms ook rust te geven. In die periodes kun je extra hooi voeren om je paard zijn tekorten op te vangen. De weide heeft dan weer kans om in de juiste groei te komen, zodat jouw paard later weer kan grazen zoals het bedoeld is!

paarden hooi voeren of laten grazen

In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.

  • Vanaf 200 tokens wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.
  • Vanaf 500 tokens krijg je 5% korting.
  • Vanaf 1000 tokens krijg je 10% korting.

Hoe kom ik aan tokens?

Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.

Waarom werken wij met een tokens?

Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:

  • een eerlijke prijs voor de klant;
  • een zo laag mogelijke ecologische footprint voor onze wereld.


Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!

Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!

Een betere wereld

Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!