Waarom Luzerne? / Nieuws

In de laatste uitgave van het ezelmagazine vertelde Robin van Hay to You over verschillende soorten ruwvoer en hij gaf tips waar je op kunt letten om de juiste keuze te maken, ook over het ruwvoer Luzerne. Dit hooi is een ondersoort van klaver en wordt vaak in warmere klimaten geteeld zoals in Spanje of Zuid-Frankrijk. In dit blog vertellen we je meer over dit Luzernehooi en alles wat je moet weten.

Liever luzernehooi dan luzerne

Zoals we net al zeiden is Luzerne een ondersoort van klaver en kennen de meeste mensen dit als een machinaal gedroogd product, bijvoorbeeld kort verhakseld in zakken. Maar zeker zo mooi en goed voor je dier is het luzernehooi, het hele gedroogde plantje. Dit is een erg grof en hard product en zit boordevol goede vitamines en mineralen, ook bevat het veel eitwitten. De ideale aanvulling voor een grazer die wel wat extra energie kan gebruiken! Luzernehooi wordt vaak wel in drie of vier snedes per jaar gewonnen. De eerste snede rond april/mei en daarna om de 2 maanden weer een keer.

Luzernehooi bijvoeren

De eerste snede is vaak het grofste, de latere snedes zijn weer wat fijner. Dit hooi zul je niet gemakkelijk vinden in Nederland omdat het een wat onbekend product is, maar dat maakt het zeker niet minder geschikt. Wij adviseren om luzernehooi alleen te voeren als aanvulling op het hooi wat je al als basis voedt. Wil je graag dat je dier meer eiwitten binnen krijgt, bijvoorbeeld voor spieropbouw? Dan kun je 1 of 2 kg luzernehooi per dag bijvoeren. Je zult dan merken dat ze dit hooi erg lekker vinden.

Kies de juiste partij luzerne voor jouw dier

Een belangrijke factor waar je goed op moet letten bij de aankoop van luzernehooi is dat het onder goede condities gedroogd is. Koop luzernehooi alleen bij partijen die verstand van zaken hebben en je een goed advies kunnen geven over dit hooi. Verder adviseren wij ook om eerst te starten met een proefbaal of monster om te kijken of je grazer het hooi lust. Speciaal daarvoor hebben we in onze webshop ook een Luzerne proefbox. Ook staan in onze shop de kenmerken van de partijen luzernehooi per partij altijd zo goed mogelijk beschreven. Uiteraard kun je bij vragen altijd contact met ons opnemen!

luzerne kiezen luzernehooi partijen in een doos

In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.

  • Vanaf 200 tokens wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.
  • Vanaf 500 tokens krijg je 5% korting.
  • Vanaf 1000 tokens krijg je 10% korting.

Hoe kom ik aan tokens?

Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.

Waarom werken wij met een tokens?

Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:

  • een eerlijke prijs voor de klant;
  • een zo laag mogelijke ecologische footprint voor onze wereld.


Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!

Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!

Een betere wereld

Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!