Is nieuw hooi brandgevoelig? / Nieuws

Vaak krijgen we bij vers hooi de vraag of dit brandgevoelig is. Je hoort immers bijna jaarlijks wel dat een schuur afbrandt door vers hooi. Hoe zit dit nu eigenlijk? We leggen het je graag uit.

Wanneer hooi te vers of te vroeg gemaaid wordt en net wat te nat geperst, krijg je een dodelijke cocktail van rijk gras, vocht en  broei waar we eerder over spraken. Een dergelijke baal hooi kan dan een binnentemperatuur krijgen van wel enkele honderden graden. Vaak is er dan nog niets aan de hand. Echter als een baal hooi geopend wordt, komt er zuurstof bij. Dan heb je de combinatie van brandstof plus zuurstof plus ontstekingstemperatuur en voor iedereen die zijn scheikunde les kan herinneren, weet dat dit de drie ingrediënten zijn voor een verbranding. Hooibrand gebeurt eigenlijk altijd bij hooi gemaaid in mei of bij een tweede snede, waarbij het vochtgehalte te hoog moet zijn geweest, ofwel te snel geperst.

Hay to you hanteert een maximaal vochtgehalte van 15%. Bij deze marge kan hooi na maaien warm worden en zelfs een beetje broeien, maar dan heb je geen kans dat het zó warm wordt dat er een brand kan ontstaan.

Hoe kom je erachter hoe vochtig je hooi is?

Als je zelf geen vochtmeter hebt, zijn er drie dingen die je kunt doen om te zien hoe je hooi het doet.

Ten eerste kun je een monster opsturen om je ruwvoer te analyseren. Neem dan een goedkopere variant, omdat door omzettingen de waardes (op droge stof na) nog wat kunnen veranderen. Bij zo’n analyse krijg je een uitslag van de droge stof in procenten. Bij 85% droge stof, aangeduid met DS in een analyse, heb je 15% vocht in het hooi zitten. Je kunt vocht op deze simpele manier berekenen: 100 - DS% = Vocht%.

Los van vochtmeten kun je ook zelf voelen en ruiken. Dat is de tweede mogelijkheid. Hooi dat broeit gaat een beetje ruiken. Deze geur is het beste te vergelijken met shag of tabaksgeur. Als je deze heel sterk begint te ruiken, is dit een indicator dat jouw hooi aan het broeien is.

Tot slot is het sowieso goed om de eerste dagen te voelen of het hooi warm wordt. Bij grote balen kun je het beste een paar balen van elkaar halen en in het midden van een baal voelen. Hooi tussen de 30 en 40 graden heeft een acceptabele temperatuur. En hoe je dit met de hand kunt voelen? Dat is eigenlijk heel simpel. De pijngrens van de mens ligt ergens tussen de 40 en 60 graden. Doet het zeer als je de warmte voelt, dan is het niet goed!

Let op met voeren bij broeisporen

De bovenstaande acties doe je direct na het hooien. Als je zelf het hooi niet gemaakt hebt of als het hooi al langer ligt, kun je vaak ook nog zien of het hooi gebroeid heeft. Door een baal op zijn zij te leggen, heb je meer zicht. Broeisporen zijn te herkennen aan een ovale kring van verkleuring, die vaak wat bruiner is en minder fris van geur. Soms zijn die plekken ook wat harder.  Wanneer je deze baal openmaakt zul je vaak ‘verkoekte’ delen in de baal aan treffen. Deze delen kun je beter niet voeren. Er zit namelijk ook vaak veel schimmel in. Mocht je dit soort plekken in ons hooi aantreffen? Voer het niet en neem direct contact met ons op. Wij lossen dit graag voor je op!

Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel beter zelf inschatten hoe de vochtkwaliteit van je hooi is en of jouw hooi goed is of niet. Zo koop je met vertrouwen nieuw hooi waar je naar uit kijkt omdat vers hooi altijd zo lekker ruikt. Wist je dat Hay to You bij nieuw hooi altijd de maaidatum en de datum vermeld vanaf wanneer je het veilig kunt voeren? Zo kun je met vertrouwen bestellen en kun je ook gemakkelijk berekenen of je eventueel nog oud hooi nodig hebt ter overbrugging. Mocht je graag advies willen? Neem dan contact met ons op. We staan klaar om je te helpen, met een hooivorkje liefde!

MStn3C4e9ElaV-vO0rfIKtPycGVSnBzhZkoOk4KbxK8=_plaintext_638219057611084402

In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.

  • Vanaf 200 tokens wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.
  • Vanaf 500 tokens krijg je 5% korting.
  • Vanaf 1000 tokens krijg je 10% korting.

Hoe kom ik aan tokens?

Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.

Waarom werken wij met een tokens?

Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:

  • een eerlijke prijs voor de klant;
  • een zo laag mogelijke ecologische footprint voor onze wereld.


Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!

Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!

Een betere wereld

Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!