Al een paar weken zit het in de planning om een update te geven over de nieuwe oogst. We krijgen al vanaf eind mei nieuwe partijen hooi binnen. Het hooi is van een uitzonderlijke kwaliteit máár heeft veel suikers en weinig eiwit? Dit is een onwenselijke combinatie voor ons product. Uiteraard moeten we realiseren dat het schaap met de 5 poten niet rond loopt. We zoeken massaal naar iets wat er niet of heel weinig is. Nu we wat verder in de oogst zijn, hebben we meer informatie. Nu kunnen we een beter beeld schetsen van de oogst en het hooi wat er het komende jaar beschikbaar zal zijn.
In tegenstelling tot 2024 is het jaar 2025 erg droog, zowel het voorjaar als de zomer. Waar in 2024 suikerarm hooi voldoende beschikbaar was, was er maar weinig “mooi hooi” in de zin van groen, fris ruikend en stof arm. De natte 2024 oogst had als gevolg dat er pas heel laat in de zomer (vanaf eind juli) geoogst kon worden op een nog veelal natte bodem. Gevolg, veel stof, grof hooi met minder lekkere geur, en minder mooie groene kleur. Ongeacht de herkomst, het was in heel Europa zo.
Dit jaar zien we al deze nadelen niet. We hebben mooi groen hooi, met een frisse geur, en zien praktisch geen stof in het hooi. Van alle analyses die we tot dusver gemaakt hebben van onze balen komt een globaal beeld binnen van veel suiker en weinig eiwit.
Al jaren zien we gemiddeld meer suikers in hooi komen, en ons ziens is dit 1 op 1 te herleiden naar het veranderende klimaat. Het is vaker warm en droog, maar ook langere periodes aan een stuk warm en droog. Door deze combinatie komt gras steeds meer in een stress modus.
Wanneer gras in een stressmodus komt richt het zicht niet meer op groei, maar op overleven. Als gevolg hiervan stockeert de groei wat de eiwitproductie belemmert, en slaat het gras als een dolle suikers op, om op te kunnen teren in de barre tijden. We zien in alle droge jaren vergelijkbare ontwikkelingen in het gras, en we zijn er bang voor dat dit meer een trend gaat worden dan een uitzonderlijk jaar.
Veel eigenaren met dieren die gevoelig zijn voor suikers zoals hoevenbevangen paarden, of paarden met Cushing (PPID) zitten regelmatig met een handen in het haar. Hoe kun je jezelf voorbereiden op een jaar als deze met veel suikers in het gras? Voor sommige dieren telt elke gram suiker. Het ruwvoer voor paarden krijgen ze normaal binnen in de combinatie van vers gras door weidegang en hooi. In een jaar als dit is het verse gras ook suikerrijker, dus het stapelt op.
Ons advies is om het verse gras in kleine stukjes aan te bieden en het gras zo ver mogelijk te laten uitgroeien, zodat het veel structuurrijk gras is met veel diversiteit, en als het even kan ook kruidenrijk. Idealiter heeft een paard onbeperkt hooi, dit omdat een paard 24/7 maagzuur aanmaakt en dit weg eet met ruwvoer. In de natuur kan een paard onbeperkt grazen op oude, niet gemaaide weides. Arm hooi komt het best in de buurt bij deze oude uitgegroeide weides.
Wanneer je hooi onbeperkt geeft wat te veel of te rijk is voor je paard, kan je het ruwvoer beter aanbieden in een vorm waarop het meer een uitdaging is. Een manier waarop een paard meer moeite moet doen voor het hooi. In de natuur zal een paard ook moeite moeten doen om te kunnen grazen. Los van het grazen zelf, zal het dier ook op zoek moeten gaan naar geschikte graasmogelijkheden.
Bovengenoemd verhaal kun je meenemen in je eigen plan. Hooi aanbieden in voernetten of ander slowfeeder methoden creëert dat jouw paard zich moet inzetten om zijn ruwvoer te krijgen. Verder zou ik paarden gevoelig voor suikers ook altijd motiveren om te bewegen. Op die manier verwerkt jouw paard de suikers in zijn lichaam beter. Je kunt dit doen om er mee te rijden, en als dit niet mogelijk is ze te longeren, of een lekker boswandeling te maken, dit is voor zowel jou als jouw paard goed.
Waar je als klant van Hay to You op kunt rekenen is dat wij zogen dat jij het goede ruwvoer hebt dat bij jouw dier hoort. Of het nu laag in energie, suikerarm, of juist eiwit rijk moet zijn, heel grof, of fijn. We hebben altijd partijen die bij jou passen. Al het hooi is altijd per partij geanalyseerd. Zo weet je precies wat het suikerpercentage is. Als jouw paard of pony gevoelig is of een specifiek rantsoen heeft, dan is het van belang dat je zeker niet een partij met een gemiddelde analyse kiest!
Naast de analyse is ook de structuur en samenstelling van het hooi van belang. Bekijk daarom ook altijd de foto van het hooi. Helaas kun je daar niet de geur en smaak uithalen. Liever toch eerst testen? Bestel dan eerst de proefbox. Dan weet je zeker dat jouw dier het juiste hooi voorgeschoteld krijgt.
Los van de mooie partijen gaan we voor de beste service. We zorgen voor de levering bij jou thuis op een door jouw gekozen dag. Onze super chauffeurs zetten alles netjes binnen. Zo houd jij tijd over om te genieten van je dieren, want laten we niet vergeten, dat dit de reden is waarom deze prachtige dieren in ons leven zijn. Kun je met de overbleven tijd mooi die boswandeling maken samen! En heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We denken natuurlijk graag met je mee!
In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.
Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.
Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:
Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!
Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!
Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!