Veel eigenaren van grazers zijn vaak op zoek naar “goed hooi” voor hun dier. Maar wat is nou goed hooi? In deze zoektocht struikel je over diverse namen als weidehooi, kruidenhooi, Eiffel hooi, graszaadhooi enz, enz. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer, begrijpelijk! Hooi is de basis van elke grazer, en belangrijk, al wel niet het belangrijkste in zijn rantsoen. Om je op weg te helpen hebben we dit artikel geschreven, zodat je wat gemakkelijker het juiste hooi voor je dier(en) vindt!
Aten grazers voordat ze door mensen gehouden werden geen hooi, of toch wel? Hooi is feitelijk niet meer dan droog gras. Een korte periode in het voorjaar is het gras op vlaktes waar grazers in het wild voorkomen groen en vers. Dit is precies de periode dat de veulens geboren worden en de moeders dus extra energie nodig hebben om hun pas geboren veulen te voeden. Als het veulen ouder wordt, krijgt hij vanzelf meer behoefte aan structuur. In het wild gebeurt deze overgang geleidelijk, want het gras verdroogt en staat op stam naarmate de zomer vordert. Dit is het beste te vergelijken met he?e?l, he?e?l sober hooi.
Dieren in het wild hebben alle tijd van de wereld en kunnen dus 24/7 van deze sobere stengels grazen en in hun levensonderhoud voldoen. Toen de mens dieren zoals ezels gingen gebruiken als lastdier, moest er een oplossing bedacht worden om het dier niet de hele dag te laten grazen om voldoende binnen te krijgen. Er moest immers gewerkt worden! Anders gezegd het dier moest meer voedingstoffen binnen krijgen in een kortere periode.
Krachtvoeders bleken een goede oplossing, maar zonder hooi was de opname van voedingsstoffen niet voldoende. De mens wilde goed smakelijk hooi hebben voor hun dieren, wat ze makkelijk konden eten en het verteringstelsel van het dier verbeterde, zodat de opname van het krachtvoer ook voldoende was. Goed ruwvoer vergt veel ‘gekauw’ om op te eten. Hierdoor krijgt het dier speeksel binnen wat nodig is om het voer te verteren. Verder vertragen de vezels het verteringsproces waardoor het darmstelsel meer tijd heeft om de voedingstoffen te onttrekken uit zijn rantsoen. Boeren zagen een kans voor hun schralere gronden. Hooi, zoals wij het nu kennen, was geboren.
Weidehooi, graszaadhooi en luzernehooi. Wat zijn de kenmerken van deze verschillende soorten hooi? En wanneer is het ene product geschikt om bij te voeren en wanneer het andere product? In het (vernieuwde!) Ezelmagazine geven we hier uitgebreid uitleg over en lees je hoe je de juiste keuze maakt. Benieuwd naar het hele verhaal? Bestel het magazine op ezellogica.nl. Of volg onze blogs de komende tijd.
In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.
Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.
Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:
Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!
Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!
Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!